Teaching Aptitude – MCQs with answers
1. A student is ‘Exceptional’ when his performance is significantly ____________.
a) Above or below the average student
b) Above the average student
c) Below the average student
d) Similar to the average student
ANSWER: a) Above or below the average student
The term exceptional children includes children who experience difficulties in learning as well as those whose performance is so superior that modifications in curriculum and instruction are necessary to help them fulfill their potential.
2. When is the best time to evaluate a student’s performance?
a) When the instruction have begun
b) When the instruction have ended
c) Only at the end of major units of instruction
d) Throughout the instructional process
ANSWER: d) Throughout the instructional process
Formative assessment refers to a wide variety of methods that teachers use to conduct in process evaluations of student comprehension, learning needs, and academic progress during a course.
3. When was the National Adult Education Programme (NAEP) launched?
a) 1964
b) 1972
c) 1978
d) 1986
ANSWER: c) 1978
The programme aims at eliminating illiteracy among adults of the age group 15-35.
4. When is ‘National Teachers’ Day’ celebrated?
a) September 5
b) October 5
c) January 15
d) February 28
ANSWER: a) September 5
Teachers’ day is distinct from World Teachers’ day which is officially celebrated across the world on October 5.
5. What advantage do objective type tests have over essay tests?
a) They are easier to interpret
b) They require less technical knowledge
c) The sampling content can be wider
d) They take less time to prepare
ANSWER: c) The sampling content can be wider
It can be used to measure many different content areas and cognitive levels.
6. Equalisation of educational opportunity is provided in ____________ of Indian Constitution.
a) Article 14
b) Article 25
c) Article 37
d) Article 45
ANSWER: d) Article 45
Article 45 of the Indian Constitution is the provision for free and compulsory education for all children until they complete the age of fourteen years.
7. How can forgetting be minimised?
a) Cramming
b) Discrimination
c) Overlearning
d) Recitation
ANSWER: c) Overlearning
Overlearning is a strategy whereby the learner continues to study and rehearse the material after it has been brought to mastery.
8. What would you do if you find two students of your class fighting?
a) Comfort the victim
b) Ignore the aggressor
c) Ignore the fight
d) Punish both of them
e) Punish the aggressive child
ANSWER: d) Punish both of them
Be equal-handed with all. If you make rules then you must always follow them up. If you use a punishment with one child, you must be prepared to use it with others.
9. Where is the First Central Institute of Vocational Education located?
a) Bhopal
b) Calcutta
c) Coimbatore
d) Mumbai
ANSWER: a) Bhopal
The Pandit Sunderlal Sharma Central Institute of Vocational Education (PSSCIVE) is an apex research and development organization in the field of vocational education.
10. 10+2+3 year structure of education was proposed by ____________ ?
a) Education Commission, 1964
b) Ramamurti Committee, 1990
c) Secondary Education Commission, 1952
d) University Education Commission, 1948
ANSWER: a) Education Commission, 1964
The objectives of the commission are increase in productivity, promoting social and national integration, education and modernization, and developing moral, social and spiritual values.
No Comment
You can post first response comment.